Několik rad pro výběr elektrokola

V dnešní době se elektrokola stávají stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí pohodlný a ekologický způsob dopravy. Nabídka elektrokol je však velmi široká a vybrat si to správné může být náročné. V tomto článku se podíváme na různé faktory, které byste měli zvážit při výběru elektrokola, jako je typ motoru, kapacita baterie nebo design rámu. Doufáme, že vám tento průvodce pomůže najít elektrokolo, které splní vaše potřeby a přinese vám spoustu radosti z jízdy.

Typ motoru: Jaký je nejvhodnější pro vás

Existují dva hlavní typy motorů, které se používají u elektrokol – středový a nábojový motor. Středový motor je umístěn přímo ve středu rámu a pohání kolo prostřednictvím pedálů. Tento typ motoru poskytuje vyšší výkon a lepší rovnováhu, což ho činí ideálním pro horská elektrokola nebo dlouhé jízdy na silnici. Na druhou stranu, nábojový motor je umístěn buď v předním nebo zadním kole a pohání kolo bez nutnosti šlapat do pedálů. Tento typ motoru je vhodnější pro méně náročné terény a kratší trasy.

Dalším faktorem, který ovlivňuje volbu správného typu motoru, je preferovaný styl jízdy. Pokud hledáte elektrokolo primárně jako dopravní prostředek do práce nebo na krátké výlety po městě, pak byste se pravděpodobně chtěli zaměřit na nábojové motory s nižším výkonem. Tyto motory jsou tiché a poskytují dostatečnou asistenci při jízdě po rovinatém terénu. Naopak, pokud plánujete používat elektrokolo pro dobrodružné výlety do hor nebo na dlouhé silniční trasy, středový motor s vyšším výkonem by byl lepší volbou. Tento typ motoru poskytuje dostatečnou sílu a stabilitu pro náročnější terény a delší jízdy.

Kapacita baterie: Jakou volit pro dostatečný dojezd

Kapacita baterie je jedním z klíčových faktorů, které byste měli zvážit při výběru elektrokola. Zvolená kapacita baterie totiž určuje dojezd vašeho elektrokola na jedno nabití. Pokud plánujete používat elektrokolo hlavně na kratší výlety po městě nebo okolních vesnicích, stačí vám pravděpodobně menší kapacita baterie kolem 300 Wh. Tato kapacita je dostačující pro dojezd kolem 40-60 km, což by mohlo pokrýt vaše potřeby.

Pokud se ale chystáte podnikat delší cykloturistické výlety nebo jinak dlouhodobé cesty s elektrokolem, doporučuje se volit vyšší kapacity baterií. Kapacity nad 400 Wh a více jsou vhodné pro tyto účely a umožňují dojezdy i přes 100 km na jedno nabití. Pamatujte také na to, že reálný dojezd elektrokola závisí i na dalších faktorech jako terén trasy, váha jezdce či rychlost jízdy. Proto je dobré si předem promyslet své potřeby a preferovaný typ jízdy a podle toho volit správnou kapacitu baterie pro dostatečný dojezd.

Design rámu: Který vybrat, aby bylo elektrokolo pohodlné a stylové

Design rámu je jedním z klíčových faktorů, který ovlivňuje pohodlí a styl elektrokola. Existuje několik různých typů rámu, mezi kterými si můžete vybírat. Klasický diamantový rám je nejrozšířenější volbou a nabízí vysokou stabilitu a pevnost. Tento typ rámu je vhodný pro ty, kteří preferují sportovní jízdu a chtějí mít plnou kontrolu nad svým elektrokolem.

Dalším populárním designem rámu je tzv. step-through rám, který se vyznačuje nízkou horní trubkou umožňující snadné nastupování na kolo. Tento typ rámu je ideálním řešením pro ty, kteří mají problémy s omezenou pohyblivostí nebo preferujú pohodlnější posed při jizdě na kole.

Existuje široká škála barevných variant a esteticky zajímavých detailů, které mohou vaše elektrokolo udělat unikátním a stylovým doplňkem vašeho životního stylu.

Celkově je důležité vybrat si takový design rámu, který vám bude nejen pohodlně sedět a umožní vám bezpečnou jízdu, ale také se bude hodit k vašemu osobnímu stylu. Pamatujte, že elektrokolo by mělo být nejen praktické dopravní prostředek, ale i módní doplněk.