Kauza Kramný – případ rozdělující Českou republiku

Kauza Petra Kramného, který byl v roce 2016 odsouzen k 28 letům vězení za vraždu své manželky Moniky a dcery Kláry na dovolené v Egyptě, je jedním z nejsledovanějších případů v české justici.


Příběh

Kramný se s manželkou a dcerou vydal na dovolenou do Egypta v roce 2013. V noci z 2. na 3. července byl Kramný nalezen na recepci hotelu, kde se ubytovali, a tvrdil, že našel svou manželku a dceru mrtvé v hotelovém pokoji.

První prohlídka místa činu neukázala žádné známky násilí. Obě ženy měly na krku stopy po elektrickém proudu. Egyptské úřady Kramného obvinily z vraždy a v roce 2015 byl vydán do České republiky.

Důkazy

Hlavním důkazem proti Kramnému byla inkriminovaná stopa na krku Moniky Kramné. Znalci se shodli, že tato stopa byla způsobena elektrickým proudem. Kramný tvrdil, že stopa vznikla při první pomoci, kterou své manželce poskytoval.

Kramný byl také obviněn z toho, že se přiznal své tetě V. D., že manželku a dceru zabil. Kramný toto obvinění popřel.

Soud

Kramný byl v roce 2016 Krajským soudem v Ostravě uznán vinným z vraždy a odsouzen k 28 letům vězení. V roce 2020 Vrchní soud v Olomouci tento rozsudek potvrdil.

Reakce

Rozsudek v kauze Kramný vyvolal v České republice rozporuplné reakce. Někteří lidé věří, že Kramný je vinný, zatímco jiní si myslí, že byl nespravedlivě odsouzen.

Kramný se proti rozsudku odvolal k Nejvyššímu soudu, který případ projednává.

Nové důkazy

V roce 2022 se v kauze Kramný objevily nové důkazy, které zpochybňují Kramnovu vinu. Mezi tyto důkazy patří:

  • Nová analýza stopy na krku Moniky Kramné, která ukázala, že by mohla být způsobena jiným způsobem, než elektrickým proudem.
  • Svědectví nového znalce, který tvrdí, že stopa na krku Moniky Kramné byla způsobena tlakem zvenčí.
  • Svědectví nového svědka, který tvrdí, že v noci vraždy viděl v okolí hotelu cizího muže.

Tyto nové důkazy vedly k tomu, že se část veřejnosti i odborné veřejnosti začala domnívat, že Kramný je nevinný.

Kauza Kramný je stále otevřená a její výsledek je nejistý. Případ je však již nyní jedním z nejsledovanějších v české justici a bude mít pravděpodobně velký dopad na české právo.

Kauza Kramný je složitý případ, který vyvolává mnoho otázek. Není jasné, zda Kramný manželku a dceru zabil, nebo zda byl nespravedlivě odsouzen.

Nové důkazy, které se v kauze objevily, zpochybňují Kramnovu vinu. Je však třeba poznamenat, že tyto důkazy nebyly dosud definitivně potvrzeny.

Zda bude Kramný nakonec zproštěn viny, nebo zda bude jeho odsouzení potvrzeno, se ukáže až v budoucnu.