FBI nezvládla vyšetřování Trumpovy kampaně v roce 2016, uvedl prokurátor

Tvrdou kritikou postupů amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) skončilo čtyřleté šetření ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. FBI neměla pro prověření prezidentské kampaně Donalda Trumpa „skutečné důkazy“ a příliš se spoléhala na tipy, které jí poskytli Trumpovi političtí oponenti, uvedl americký prokurátor John Durham, který ovšem nevznesl žádná obvinění, informovala agentura AP.

Zhruba třísetstránková zpráva popisuje řadu chybných kroků FBI a ministerstva spravedlnosti, když vyšetřovatelé v roce 2016 zahájili politicky výbušné vyšetřování toho, zda se Trump nebo jeho lidé spolčili s Ruskem, aby ovlivnili výsledek voleb.

V závěrech vyšetřování zaznívá kritika na adresu FBI za to, že úřad zahájil plnohodnotné vyšetřování na základě „nezpracovaných, neanalyzovaných a nepotvrzených zpravodajských informací“. Rychlost, s jakou tak učinil, byla podle zprávy odchylkou od normy.

Vyšetřovatelé měli tendenci upřednostňovat informace, které podporovaly jejich názor, a naopak ignorovat nebo podceňovat ty, které byly v rozporu s jejich přesvědčením, píše se ve zprávě.